Search

успешни протестиращи


Нека да погледнем бързо през първите четири седмици на протестите на жълтите жилетки и това, което вече са получили:

· Напуснато увеличение на данъка върху горивата

· Намаляването на данъчното пенсионно осигуряване на пенсионера

· Повишаване на минималната работна заплата

· Правителството обмисля идеята за гласуване на народната инициатива в конституцията

· 75% одобрение от населението след 5-та седмица на действие

Може да изглежда малко на много френски граждани, но не забравяйте, че четиримесечните традиционни твърди железопътни стачки през тази година не получиха нищо, но загубиха четири месеца заплата. И това е било така от десетилетия. Въпреки огромното мнозинство от медиите, съобщават за това движение, не става дума за запалване на паметниците в Париж. Досега можем да научим много от успешните методи на Жълтите жилетки:

– Жълтите жилетки нямат представители, нямат глава, която да корумпира или да влязат в затвора. Движението използва множество социални медийни платформи, за да координира местните групи. Мислителите захранват тази мрежа и благодарение на интернет идеите и мненията се обсъждат в рамките на няколко часа. Жълтите жилетки постигнаха ефективност без централизирана власт.

– Организацията им е изключително гъвкава и реактивна. Въпреки че движението започна срещу увеличаване на данъка върху горивата, идеята, че пряката демокрация е решението, стана очевидна за по-малко от седмица. Друг пример е колко бързо те помолиха хората да спрат да реагират на насилие с насилие между 8 и 15 декември, веднага щом хората осъзнаха, че това е контрапродуктивно и далеч от целта им.

– Жълтите жилетки не се фокусират върху столицата, въпреки че това е видимата част в медиите. Те смятат, че това би било прекалено голямо значение за държавния глава, докато те насърчават идеята за власт, идваща от хората.

– Те фокусират усилията си срещу икономическите интереси на онези, които управляват правителството, а не върху символи на властта. Досега чрез отваряне на магистрални такси, Винчи призна, че страдат десетки милиони загуби и техните акционери сега са в паника. Националната конфедерация на големите търговци на дребно е обезпокоена от 40% загуба на продажби преди Коледа. Политическите елити сигурно не слушат улиците, но със сигурност смятат, че тези аларми идват от конгломератите, които финансират начина си на живот.

Това не е съвсем ново, по-голямата част от него е не само мислено, но и използвано в миналото, по-специално от Чарлз Стюарт Парнел (Boycott https://en.wikipedia.org/wiki/Boycott) и Ганди (Salt march: https://en.wikipedia.org/wiki/Salt_March).

Използвайте deepL за превод: www.DeepL.com/Translator

Gilets jaunes: Le chiffre d’affaires де ла граден дистрибуция и за forte baisse – Le Journal du Dimanche: https://www.lejdd.fr/Politique/gilets-jaunes-le-chiffre-daffaires-de-la-grande-distribution -ен-форте-baisse-3808691

“Gilets jaunes”: Винчи autoroutes déplore “plusieurs dizaines de million

– Zone bourse: https://www.zonebourse.com/VINCI-4725/actualite/Gilets-jaunes-Vinci-autoroutes-deplore-plusieurs-dizaines-de-millions-27760628/

Франция. Полицейски служител се отказва от прекомерно многобройни прояви и личности – Amnesty: https://www.amnesty.fr/presse/france.-la-police-doit-cesser-de-recourir-a-une- сила

Инициативата за референдум за жълтите жилетки може да бъде “добър инструмент в демокрацията”: френският премиер – The Nation: https://nation.com.pk/17-Dec-2018/yellow-vests-referendum-initiative-can-be-good-instrument -в-а-демокрация-ч

 

Gandhi (1982)

Aurianne Or by Aurianne Or is licensed under CC BY-NC 4.0