Search

Het rood en het geel


Gebruik deepL om te vertalen wanneer nodig

Rode sjaals tegen gele vesten in Frankrijk of White Supremacists tegen liberalen in de Verenigde Staten. Dit zijn twee actuele voorbeelden van een patroon dat zich door de geschiedenis heen herhaalt.

Wanneer de autoritaire macht zich zo bedreigd voelt dat ze denkt dat haar politie niet meer genoeg zal zijn, mobiliseert ze een deel van haar bevolking in een reactionaire groep om de rebellen te terroriseren. De geschiedenis leert ons ook dat het succes van de rebellen niet vaak voorkomt, maar sterk wordt ondersteund door de volgende acties:

Het belang van de opkomst van reactionaire groepen niet bagatelliseren
Verdraag nooit hun antidemocratische taalelementen
Streven naar een korte actie, van enkele maanden, gericht op de economische belangen van de financiers van de macht
Stelselmatig de fouten van het regime en hun milities aan de kaak stellen. Reactieleden zullen verdeeld zijn en zullen meer moeite hebben om zichzelf ervan te overtuigen dat ze een rechtvaardige zaak verdedigen.
Streven naar een democratische en anticorruptiedoelstelling. Het vooruitzicht van een vrijgemaakte nationale markt kan ertoe leiden dat andere landen afzien van autoritaire regeringen of zelfs van propaganda voor rebellen.

In augustus 1921 vielen de politie, het leger en de stakingsbrekers (geel) de 10.000 rode sjaals (roodnek) aan die hun afschuwelijke werkomstandigheden in de kolenmijnen aan de kaak stelden: https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Bataille_de_Blair_Mountain.

We zijn er trots op dat we ‘rednecks’ zijn. Het is tijd om die term terug te eisen: https://www.theguardian.com/us-news/2018/apr/14/redneck-pride-west-virginia-protests-strikes?CMP=share_btn_tw

In december 2018 lanceerde Emmanuel Macron, of zijn aanhangers, de rode sjaalbeweging om gele vesten tegen te gaan: https://www.huffingtonpost.fr/2018/12/29/une-marche-de-soutien-a-macron-prevue-a-paris-le-27-janvier_a_23629212/

In 2014, rood ondersteunt de Thaise regering ook afgeslacht burgers in het geel: https://www.rtl.fr/actu/international/thailande-bilan-des-violences-a-bangkok-porte-a-deux-morts-et-45-blesses-7767489886

In de kleurenrevoluties is ook het gebruik van symbolen (paraplu’s in Hong Kong, druiven in Moldavië, tulpen in Kirgizië etc.) opgenomen. De geschiedenis laat zien dat het bijna altijd eindigde in het bloed van de rebellen of door het verraad van hun vertegenwoordigers die zich aansloten bij een coalitie van “nationale redding”: https://en.wikipedia.org/wiki/Colour_revolution

De burgeroorlogen in Oekraïne en Joegoslavië zijn na de interventie van de NAVO geëindigd met deals:

https://en.wikipedia.org/wiki/2014_Oekraïense_revolutie#21_februari

https://en.wikipedia.org/wiki/Dayton_Agreement

Het conflict is al ver gevorderd in de VS (rebellen bekend als “liberalen” en pro-Trump “White Supremacists”). Liberalen worden statistisch gezien strenger gestraft voor hun protesten en hebben minder gebruiksgemak van wapens. https://www.huffingtonpost.com/entry/opinion-charlottesville-arrests-white-supremacy_us_5bbcaf13e4b028e1fe41b345

De huidige aanpak heeft de neiging om de strijd tegen de “White Supremacists” op te voeren: https://www.sapiens.org/culture/charlottesville-violence-lessons/

Om succesvol te zijn, moeten pro-democratieactivisten rekening houden met de leercapaciteiten van autoritaire staten en voortdurend vernieuwend zijn in hun strategische keuzes.

De onderzoekers presenteren een lange lijst van factoren die hebben geleid tot de omverwerping van autoritaire regimes in Servië, Georgië, Kirgizië en Oekraïne. Het succes van de kleurenrevolutie wordt bepaald door het bestaan van factoren zoals:

Uitbuiting van scheidslijnen tussen de dwangmiddelen van het regime
Het samenbrengen van ontevreden zakenmensen die bereid en in staat waren om financiële, logistieke en mediaondersteuning te bieden aan de oppositie.
Hebben een pro-democratisch kapitaal
Maak de heersende elites impopulair
Jongeren betrekken
Initiëren van een buitenlandse interventie
Universiteit van Fribourg (CH): http://commonweb.unifr.ch/artsdean/pub/gestens/f/as/files/4760/42821_182433.pdf

Nog een ander onderzoek om aan te tonen dat succesvolle kleurenrevoluties actief ondersteund worden door buitenlandse landen of NAVO-achtige allianties, omdat zij economisch kunnen profiteren van de democratisering van het land om hun economische kampioenen te plaatsen. Voorbeeld: Japan financiert de ILO omdat het bijdraagt aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in China en daarmee de prijzen van hun directe concurrent verhoogt: https://www.opendemocracy.net/globalization-institutions_government/colour_revolutions_3196.jsp.

Een zeer uitgebreide studie van de Universiteit van Denver op wereldschaal. “Het uitbuiten van hun divisies met behulp van Shame is het meest effectieve middel om gewapende pro-regeringsgroepen tegen te houden”: https://www.youtube.com/watch?v=nka8OZnPWOU.

Hun website gewijd aan het gebruik van rebellen over de hele wereld: https://www.nonviolent-conflict.org/

Voor meer informatie kunt u terecht op: https://youtu.be/McWcQIJdORA


Pétition à l’ONU conformément à l’objectif de développement durable n°16 “paix, justice et institutions fortes” (https://www.un.org/sustainabledevelopment/fr/ …), pour le Référendum d’Initiative populaire: signez ici: http://chng.it/TXCknMhm et transmettez-la à vos amis.


L’ONU interdit à la France l’usage des grenades et lanceurs de balles car cette violence d’Etat dissuade les gens de manifester pacifiquement.
Rights of ‘gilets jaunes’ protesters in France, ‘disproportionately curtailed’, say UN independent experts | UN News
https://news.un.org/en/story/2019/02/1032741

Aurianne Or by Aurianne Or is licensed under CC BY-NC 4.0